Trends
Zelf Meten biedt inzicht in je leefstijl en gedrag

Van Quantified Self (QS) naar zelfmeten, eHealth en mHealth

Waarom? Het fenomeen 'Zelfmeten' startte in de Verenigde Staten ergens rond 2000. Het was revolutionair, het sprak aan, het al snel de Oceanen over. Al snel werd in Amsterdam het eerste Europese 'Quantified Self'  (QS)congres georganiseerd. Twee jaar later werd het tweede Europese QS georganiseerd. Ook in Amsterdam.  

Wat is de betekenis van quantified self en zelfmeten? 

Het is een beweging om technologie te laten integreren op aspecten van het dagelijks leven, in termen van inputs. Het gaat om het in kaart brengen van informatie over jezelf. Met deze informatie kun je patronen herkennen. Die patronen kun je vervolgens gebruiken om gezonder, slimmer, fitter en gelukkiger te worden.

De Quantified Self beweging

Quantified Self is de wereldwijde beweging (met de hoofdletters QS) en is opgericht door Wired redacteuren Gary Wolf en Kevin Kelly in 2008. Het gaat ook om het delen van deze kennis, zodat je van elkaar kan leren. Het mooie van deze beweging is dus dat het niet alleen gaat om kennis om jezelf beter te laten functioneren. In Amsterdam en Groningen zijn regelmatig Quantified Self Meetups en wereldwijd zijn er 1 à 2 keer per jaar conferenties. 

Quantified Self Nederland

In Nederland heb je het Quantified Self Institute aan de Hanzehogeschool in Groningen. Dit instituut houdt zich bezig met de toepasbaarheid van quantified self voor de wetenschap, zoals ‘healthy aging’, een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. 

#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ  - Copyright 2024 - Privacyverklaring