Onze visie, het initiatief
Onze visie is Gezondheid, gezondheid en nog eens gezondheid!
'Gezondheid' boven alles...
De gezondheidsproblemen in Nederland zijn groot, omvangrijk en diffuus. De druk op professionals is te hoog. Burgers of patiënten echter hebben hierop weinig tot geen invloed of stem. Velen zijn ontevreden over de zorg- en hulpverlening, maar accepteren het.
Naar schatting circa 13 miljoen mensen, waarvan 10,3 miljoen (CBS) mensen met een chronische aandoening en circa een kwart van de bevolking lijdend aan de ongelijkheid in de samenleving, langdurige en uitzichtloze armoede, zijn afhankelijk van hun huisarts.
Al jaren trachten verschillende departementen, gemeenten en GGD's, en elk hun andere prioriteiten, de problemen aan te pakken, terug te dringen, maar zonder NL-breed succes. Een visie op de toekomst mist node.
Het Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032 is een gedachtenconstruct en beoogt de omslag van het reactieve zorgstelsel naar een proactief gezondheidssysteem te realiseren. Actie en aanpakgericht. Het systeem zet Gezondheid Op 1 en de Economie Op 2
Het Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032 versie 3 ziet de burger als professional, die als zodanig de strategische en uiteindelijk de medebepalende partner is in het, op integrale ondersteuning gerichte, netwerk van zorg- en hulporganisaties.
Maar ook 'hoe' gezondheid en professionele zorg- en hulpverlening in ons land beter kan worden door dit op democratische wijze inhoud, vorm en uitvoering te geven.
De basisfilosofie dat aan dit alles ten grondslag ligt betreft de verdere uitwerking van de menselijke conditie (human condition). Hierover elders meer.
Het systeem zelf slaat de brug tussen 'burger' en 'professional'. Daar hoort niets tussen te zitten. Alleen langs die weg kan gewerkt worden aan een gezonde(re) bevolking, hoogwaardige zorg- en hulpverlening. Het systeem trekt daar tien jaar voor uit.
Oorzaak en gevolg
De problemen in de zorg- en hulpverlening zijn complex en multifactorieel. Duizenden, op het oog soms onschuldige onderwerpen kunnen, binnen de huidige sterk verdeelde context, ineens uitgroeien tot een groot probleem. Zo komt het dat iedereen aan allerlei knoppen draait, zonder het overzicht te hebben, in de hoop dat er iets verbetert. En juist dat gebeurt. alsmaar niet. En daarmee komt men niet eens in de buurt van een oplossing.
De kunst is om alle mogelijk conflicterende details in termen van oorzaak en gevolg uit te pluizen. En dat hebben we geprobeerd.
Elke Nederlander telt
Het gaat in essentie om de gezondheid van iedere Nederlander, met al zijn of haar talenten, sterktes, zwaktes en kwetsbaarheden.
Juist daarom moet de burger veel, zo niet alle, zeggenschap krijgen over de gezondheid en over de wijze waarop de individuele en collectieve gezondheid kan worden verbeterd, terwijl tegelijkertijd uitstekende medische zorg- en sociale hulpverlening mogelijk en betaalbaar blijft. Zo kan de vraag naar zorg en hulp continu worden beheerst en nog liever gereduceerd.
Wetenschappelijke basis van het Gezondheidssysteem NL
Het Gezondheidssysteem NL is mede gebaseerd op het wetenschappelijke gedachtengoed van Elinor Ostrom, dat is gericht op de (innovatieve) besturing en beheersing van gemeenschappelijke gebruikte hulpbronnen. Hierdoor kan met regels en afspraken, het ongebreideld uitputten van de hulpbronnen voorkomen.
Zij kreeg in 2009 de Nobelprijs voor de Economie voor de analyse van economisch bestuur, vooral van gemeenschappelijke gebruikte hulpbronnen. De zorg- en hulpverlening zijn vormen van hulpbronnen, die anno 2024 zo goed als uitgeput raken, door Ostrom 'Free Riding' genoemd. Ostrom overleed in 2012
De bevolking centraal in het zoeken naar oplossingen en draagvlak
Het is cruciaal de bevolking tot strategische partij te maken in het proces om te komen tot een betere gezondheid, gezond(er) leven, voorlichting, minder snel ziek te worden, waar mogelijk zelf te handelen of beter geëquipeerd professionele hulp in te roepen.
Tot nu toe komt de burger pas in beeld als die zich met ziekteverschijnselen meldt bij de huisarts of met een sociaal probleem aan het loket van de gemeente.
Het Gezondheidssysteem NL daarentegen biedt burgers via een kennisplatform alle kennis en tools aan die nodig zijn om gezond(er) te leven door verantwoorde keuzes te maken en om met professionals mee te denken en thuis toe te passen.
De rol van de overheid ingrijpend veranderen
Al jaren is er een 'machtsstrijd' gaande tussen de sectoren en de overheid. Het gaat er om hoe beide denken, dat de overgang naar de toekomst vorm moet krijgen. Corona en de sterk gegroeide ongelijkheid in de samenleving heeft in de uitvoering van de zorg tot een bijna-crisis geleid. De zorgvraag nam dermate toe dat vele huisartsen bijna bezweken. In die periode tijdens en na Corona voelden huisartsen zich het afvoerputje van de samenleving.
Vele wetenschappelijke, in toenemende mate alarmerende rapporten en adviezen over deze thema's werden door de verschillende kabinetten en politieke partijen genegeerd.
Ondanks de vele pogingen van VWS is het onze visie dat de problemen in de zorg- en hulpverlening niet (meer) kunnen worden opgelost door de zorg van binnenuit te veranderen (De Paradox). Ook ingrepen van de overheid zullen niet leiden tot een duurzame zorg. De basis voor succesvolle verandering is afwezig. Professionals zijn gefrustreerd, raken gedemotiveerd of stoppen (waar doen we het nog voor). De ziel lijkt uit de zorg verdwenen.
Een belangrijk doel dat het Gezondheidssysteem NL voor ogen heeft betreft herstructurering, centraliseren en overheveling van taken op de verschillende departementen naar één departement Gezondheid, met vergaande bevoegdheden en één aanhoudende beleidsperiode van 8 of 12 jaar.
De overheid is er door de Raad van de Volksgezondheid en Samenleving, de Nationale ombudsman en de SER, zelfs tot wanhoop aan toe, nadrukkelijk gewezen op de problematiek van de ongelijkheid en de kloof 'rijk en arm,' maar deed niets. Dit ondanks de vele publiciteit over 'rijk en arm' in de media.
Pijnlijk is te constateren dat de overheid de economie weinig strobreed in de weg legt. De economie staat bij hen volop Op 1, terwijl alle alarmbellen rinkelen die ervoor pleiten om 'Gezondheid Op 1' te zetten. Dat besef moet doordringen!
Het Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032
Vorig jaar november heb ik voor het eerst op LinkedIn het Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032 gepresenteerd. Een gedachteconstructie met als doel anderen uit te dagen om anders of mee te denken. Het systeem beoogt de overstap van het huidige zorgstelsel naar een op gezondheid gebaseerd zorgsysteem.
De vijf basisvoorwaarden voor een 'gezond leven' en de 5 integrale stappen naar het volwaardig gezondheidssysteem, zijn op deze website beschreven.
Update versie 3 (ingaande 1 september 2024)
Geprobeerd is deze versie de benodigde realistische diepgang te geven. Zowel op overheid- en beleidsniveau (landelijk, regionaal en gemeentelijk) als op het niveau van de zorg- en hulpverlening, inhoud, praktijk en wetenschap en de impact van dit alles op de GEZONDHEID van 18 miljoen burgers.
In versie 3 van het Gezondheidssysteem NL 'is de burger de professional' en is de huidige professional de 'deskundige' en is de toepassing en vervolmaking van de menselijke conditie en democratisering van de zorg- en hulpverlening leidend.
#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ - Copyright 2024 - Privacyverklaring