Een Digitaal 'Leef' plan bestaande uit max. 37.000 dagen (100 levensjaren)


Het 'leef' plan

Het 'leef' plan is een veilig, digitaal en persoonlijk dagboek voor de duur van een mensenleven. Het is gelinkt is aan het digitale kennis- en informatieplatform op deze site beschreven.
In het plan kan in feite alles kort worden beschreven wat met leven, gezondheid, gezond leven, ziektes, zorg en sociale problemen. Maar vooral ook 'hoe' en 'wat' te doen om problemen tijdig te herkennen, te voorkomen of met tijdig zelf in te grijpen, uit te stellen. 

Vanaf de eerste dag in het leven van een pasgeborene wordt de ontwikkeling, groei, lengte en gewicht van de baby gecontroleerd, gemeten en in de tijd in groeidiagrammen vastgelegd. Dat gebeurt in de eerste 6 jaar (soms 11 jaar, soms 21 jaar) en wordt uitgevoerd door een arts en een verpleegkundige.
Het idee van het 'leef' plan maar dan levenslang is hiervan afgeleid. Het 'leef' plan moet ook leiden tot bewustwording burgers van het belang van gezondheid, opvoeding, gedrag, alert zijn op afwijkingen, etc.

Op voor de burger belangrijke momenten in het leven wordt gevraagd naar iemands medische geschiedenis, ook in relatie tot de familie. Vaak kunnen mensen zich die momenten (begin, hoelang pijnklachten, symptomen, stress, armoede, huisvesting, overlegmomenten, aandoening, datum, diagnose, behandelingen, nazorg en resultaat. Dan is het handig dit ergens snel te kunnen terugvinden. 

Ook zijn mensen met gezondheid, sport, yoga e.d. bezig en zou het goed uitkomen resultaten en  gegevens over trainingen, voedingen, vocht, hartslag, bloeddruk saturatie ergens vast te leggen. Het digitale 'leef' plan biedt die mogelijkheid

Het is naast het kennis- en informatieplatform, het tweede tool dat de burger aangeboden krijgt, om de eigen gezondheid en de voortgang in de gaten te houden, daarover kennis te vergaren, deze te interpreteren, conclusies te trekken, ervan te leren, te begrijpen en zelf toe te passen.

Dat geldt ook voor opkomende gezondheidskwesties, ongemak of andere problemen, die in potentie kunnen leiden tot een aandoening of ziekte, deze tijdig te herkennen, in te grijpen, te voorkomen of de huisarts te consulteren.
Alle data, acties en persoonlijke aantekeningen kunnen vervolgens worden gearchiveerd in het 'leef' plan.


Voorbeelden van thema's die je kunt bijhouden, evalueren en vastleggen in je 'leef' plan en daar zelf of met je coach, arts of verpleegkundige conclusies uit kunt trekken en voor een individuele burger van toepassing kunnen zijn, leest u hieronder:

  • het hoofd: functioneren van de hersenen; reukzin; gezicht-, gehoor- en reukvermogen, spraak, bewegelijkheid van het hoofd en ademhaling;
  • Romp: hart- en bloedvaten, maag; maagzuur, darmen; het genitaal-urinaire stelsel;
  • Extremiteiten: armen, schouder, polsen, handen en vingers, benen, polsen, handen, vingers, heupen, knieën enkel, voeten en tenen, links - rechts, bewegelijkheid, mate van soepelheid en stijfheid, frequentie:
  • Overige: Vragen over alle andere aspecten van het leven – beroepskeuze, sociaal verkeer, militaire dienst, verhuizingen, voorkeuren op het gebied van eten, drinken en ontspanning;
  • Lichamelijke afwijkingen: Geen of wel bijzonderheden, littekenen en oorzaken, tekenen van bloedarmoede, zoals bloed in de ontlasting, urine. huidskleur: normaal - bleekjes, medicijnen: welke, waarvoor, hoeveel verschillende soorten, aantal en sinds wanneer? Hoeveel water drink je? 
  • Voeding: regelmatig ontbijt, lunch en maaltijd (hoe zien die eruit? 
  • Douchen: warm, lauw of koud?
  • Sporten: welke sport, inspanning in Kcal en frequentie;
  • Genieten: waar geniet je van, is er nog meer waarvan je kunt genieten, frequentie.

Heb je ooit al eens nauwkeurig een dagboek bijgehouden? Ik laat je een extreem voorbeeld zien van een gesprek tussen Nietsche en en zijn psychiater. Nietsche geeft aan dat hij een jaar lang alles heeft bijgehouden. 'Ja, ik houd alles exact bij. Vorig jaar ben ik honderdzeventien dagen uitgeschakeld geweest en er waren tweehonderd dagen dat ik me niet goed voelde, met zware hoofdpijn, maagpijn of misselijkheid. Dus maar achtenveertig dagen dat je niet ziek was? Dat is erg weinig “gezonde” tijd, meneer Nietsche. Een glimlach!

Denk er eens over na of het idee van het 'leef' plan jou aanspreekt. Begin eens met je eerste kind. Wat kost het je aan moeite en wat levert het je op?


#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ  - Copyright 2024 - Privacyverklaring