Leiderschap en Context

Triggerpunten voor succesvol leiderschap...

Leiderschap triggers 

Het maakt nogal wat uit voor het type leiderschap of het zich afspeelt in een consoliderende, sterk medisch gedreven of innoverende organisatie. Wat ook uitmaakt is of de organisatie in een opwaartse, een neerwaartse spiraal zit, floreert of muurvast zit. Wat dan uitmaakt is, welke leiderschapsstijl in welke situatie het beste gedijt. Zo zijn er vele triggers te bedenken waar een bepaald soort leiderschap het meest effectief is.

Leiderschap gestuurd door ontwikkelingen in de geneeskunde 

Een van de grootste uitdagingen op het vlak van leiderschap is een organisatie neer te zetten en te onderhouden, die voortdurend aansluit op de veranderende medische, sociale, maatschappelijke financiĆ«le tendensen, De uitdaging is dan steeds te voldoen aan de moderne eisen van een professi-onele organisatie. 

Leiderschap: gebaseerd op innovatie

Dit betekent dat leiderschap rekening houdt met hoe de verschillende medische, verpleegkundige en paramedische stromingen in de zorg zich de komende jaren zullen ontwikkelen. Maar vooral ook hoe innovatie, fysieke en digitale oplossingen daarbij kunnen helpen en welke eisen dat aan de orga-nisatie, en de inzet van mensen en middelen stelt.  Een 'bottom up/topdown' stijl, zorgt ervoor dat zorgprofessionals en organisatie zich steeds sneller aanpassen aan de ontwikkelingen in de patiĆ«n-tenzorg.

Leiderschap: de lijnen uitzetten

Dat betekent ook dat er adequaat moet worden omgegaan met impulsen en invloeden van binnen en buiten de organisatie. Hoe zet  je dan als medisch leidinggevende, arts, zorgverlener, bestuurder, en manager de lijnen uit? Een ding is helder, leiderschap in de zorg vraagt om kwaliteiten die zorg-professionals in 'The Lead' te zetten en ze daar houden. Meer leiderschap dan dat, zou niet nodig hoeven te zijn.

De rest van het leiderschapswerk verzorgen de artsen en zorgverleners. In het kleine compacte Nederland kan dat al vrij eenvoudig een internationaal, nationaal, (supra) regionaal, lokaal-, keten of netwerk karakter hebben. Samenwerking lijkt de toekomst te hebben als we kijken in welke richting de zorg evolueert.

NL De Beste Zorg Ter Wereld: Allerlei triggers en vraagstukken waar de 'juiste leiderschap' bepalend is voor 'de beste zorg ter wereld.' Om dat hoge niveau van zorg daadwerkelijk wereld te leveren is het belangrijk veder te verdiepen in de vraag: welk type leiderschapsstijl(len) maken dan het verschil?

#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ  - Copyright 2024 - Privacyverklaring