Maak duidelijk wat je wilt weten en zeg dat tegen je arts!

Dat vereist enige oefening en lef!

Opkomen voor jezelf, 'Speak up,' is cruciaal! Ook in de Zorg.

Als vrager naar zorg en hulp is voor jezelf opkomen niet zo eenvoudig. Maar hoe doe je dat als je bij je hulpverlener of arts zit, durf je dan je verhaal te vertellen of de voor jou belangrijke vragen te stellen. In de praktijk blijkt dat best lastig. 'NL De Beste Zorg Ter Wereld'  roept iedereen op, om pal te staan voor de beste zorg en hulpverlening. Engelsen noemen dit Speak Up

Speak Up is in de geneeskunde, ook in Nederland, niet iets nieuws. Het zit ingebakken in de opleidingscultuur van de studie Geneeskunde, de opleiding Verpleegkunde en in de praktijk in de patiëntenzorg.  

Speak Up doe je om voor jezelf op te komen bij de arts. Het is belangrijk voor de patiënt en de familie tijdens het gesprek met de arts en/of de zorgverlener (zie video boven). Dat lukt niet altijd. Daarom heeft The Joint Commission (ook in Nederland actief) daartoe een specifieke campagne gestart. De campagne moedigt patiënten en familie aan, zich actief en helder uit te spreken en niet bang te zijn dat de arts het niet zal waarderen. De campagne m.b.t. Speak Up is bedoeld voor alle patiënten, ongeacht hun leeftijd of leesvaardigheid.

#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ  - Copyright 2024 - Privacyverklaring