De actieve burger/patiƫnt

Cruciaal dat de NL burger over 'Gezond Leven en Zorg' informatie beschikt 

NL de beste zorg ter wereld pensioen business model nieuwe innovatie zorg

De overheid gaat er in haar beleidsplannen vanuit dat de burger een actieve rol heeft in de totstandkoming van zijn leven, zoals opvoeding, gezondheid, ziekte en financiƫn. Niet meer een overheid die alles voor je regelt. Daar is wat voor te zeggen. Maar dat is ook niet nieuw. Al een aantal jaren is dat het geval. De ervaringen zijn matig.

Als we het in Nederland hebben over een actieve burger/patiĆ«nt hebben dan zou de patiĆ«nt een 'partner,'  een 'co-zorgproducent' moeten zijn die een hoop zaken zelf managet rondom zijn of haar gezondheid en zorg. Het NIVEL is daar duidelijk over: 'Het is een utopie, dat te denken.'

De actieve patiĆ«nt kenmerkt zich doordat hij of zij beschikt over de juiste gezondheidsvaardigheden; kan lezen en schrijven en informatie verwerken, begrijpen, keuzes maken en toepassen. Helaas zijn er in Nederland diverse groepen mensen die dat niet kunnen om uiteen lopende redenen. 

Het probleem is volgens het NIVEL, dat veel mensen gewoon niet in staat zijn om op een actieve manier hun gezondheid 'te managen'. En dat is niet de enige reden. Ook patiĆ«ntenorganisaties, zorgverleners, zorgverzekeraars en overheid hebben te weinig oog voor deze verschillen tussen patiĆ«nten. 

Zo eenvoudig gaat dat dus niet. Zorgvisie berichtte in 2017: 'Niet elke burger is in staat een actieve patiĆ«nt te zijn.'  In het artikel 'PatiĆ«nt is zo actief nog niet' in ArtsenAuto gaat Jany Rademakers , onderzoeker van het NIVEL en bijzonder hoogleraar Gezondheidsvaardigheden en patiĆ«ntparticipatie in op de beperktheid van het fenomeen 'actieve patiĆ«nt.' Inmiddels heeft de overheid wel besloten om bij het maken van de beleidsplannen, uit te blijven gaan van de 'actieve patient.'  

Podcasts over gezondheid en leefstijl

Er bestaan vele gezondheidspodcast over de hele wereld. Uiteraard ook Nederlandse. Deze podcasts gaan over gezondheid en leefstijl. Maak uw eigen keuze.

On Purpose (VS) is de meest beluisterde gezondheidspodcast te wereld. Dit soort podcasts maken het mogelijk te leren hoe anderen 'gezond leven' vertalen in concrete actie.

Na een overbodig commercieel begin vertelt Dokter Mark Hyman ON over: Hoe de gezondste mensen slimme keuzes maken omtrent hun eten, welzijn en geneeskunde.

Over medicijnen gesproken...

Over medicijnen doen veel verhalen de ronde. Hoe goed ze zijn; Hoe de lichamelijke effecten van het gebruik van veel en verschillende medicijnen de gezondheid kan ontregelen. Een van die verhalen betreft ook het effect van placebo's. In het artikel 'Minder medicijnen, betere behandeling.

Hoe zit dat? 

in het Parool van 10 januari 2021 stelt gezondheidpsycholoog Andrea Evers dat ' Als patiƫnten meer vertrouwen hebben in een behandeling slaat die beter aan.'

Leefstijl veranderen (tips)

Leefstijl veranderen (tips)

Niet alleen slaap, maar ook ontspanning, zingeving, verbinding, goede voeding en beweging zijn direct van invloed op je gezondheid. Tamara de Weijer schrijft hierover in haar Leefstijlboek dat sinds november in de winkels ligt. Ik mocht hieraan een kleine bijdrage leveren door mijn ervaringsverhaal over insomnie te delen. En dat doe ik graag, om het belang van een goede nachtrust en vitaliteit onder de aandacht te brengen. Want met een goede nachtrust sta je namelijk 1-0 vĆ³Ć³r. Het verbetert o.a. je humeur, je geheugen en je immuunsysteem. Ook helpt het je, je emoties te verwerken en zorgt slapen voor een goede doorbloeding van je organen.

Wist je dat een goede nachtrust overdag al begint? Bouw daarom regelmatig pauzes in, beweeg en zoek de natuur op. Kies voor wat jou ontspanning geeft.
Je lichaam vertelt je wat je nodig hebt. Je hoeft er alleen maar naar te luisteren.

#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ  - Copyright 2024 - Privacyverklaring