Ik stel me graag voor...

Mijn naam is Henk Handlogten en ben de initiator van NL De Beste Zorg Ter Wereld en Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032.

Gepensioneerd, 71 jaar 'jong' en zeer betrokken bij de mens, lichaam en geest, gezondheid en ziekte, organisaties en systemen. Mijn geschiedenis in de zorg startte in 1970. Ik heb als een van de eerste niet-verpleegkundigen, de opleiding tot Operatieassistent afgerond. Elf  jaar heb ik gewerkt als anesthesieassistent op de Operatieafdeling in het ziekenhuis in Hengelo. In die prachtige functie heb ik vakinhoudelijk mooie, lastige en verdrietige momenten meegemaakt. Leven en dood lagen soms dicht bij elkaar. Daarna heb ik twee bedrijfskundige opleidingen afgemaakt. Zo kon ik tot aan mijn pensioen als leidinggevende in ziekenhuizen werken en als zelfstandig organisatieadviseur en interim-manager op allerlei niveaus in ziekenhuizen, gemeentelijke-, welzijn- en zorgorganisaties door het hele land.

In die jaren heb ik veel gezien en gelezen over de invloeden van lichaam en geest op gezondheid en ziekte. Vooral interesseerde mij het zelfhelende karakter van lichaam en geest. Verslond boeken. Zo kwam ik toen tot de conclusie om bij ziekte zo weinig mogelijk gebruik te maken van medicijnen. Mijn lichaam moest het zelf maar regelen, maar dat ging niet vanzelf. Later wel! Ik was 30. Op mijn 40e. stopte ik met sport. Oorzaak: werk, veel reistijd, drukte en stress. Op mijn 45e. begon ik opnieuw een bedrijfskundige studie. Studeren kon alleen in de weekenden. Drie jaar lang stond de weekendwekker op zes uur. Ik miste steeds meer van mijn vijfhoofdige gezin en werd alsmaar zwaarder (115 kg). 

Op mijn 50e. besefte ik dat, wilde ik een beetje gezond blijven, ik daar iets aan moest doen. Ik was 25 kilo te zwaar. Uitstraling in mijn arm, duidend op mogelijk een hartprobleem heeft mij in de actie-stand gezet. Meer ontspannen en bewegen. Gelukkig ging het goed. Inmiddels ben ik 71 jaar en nog gezond en een blanco medicijnlijst, waar ik trots op ben. Alhoewel ouderdom wel begint te spelen. Al met al komt daar natuurlijk ook een portie geluk bij.

Over hoe ik dat tussen mijn 50e. en 71e. voor elkaar heb gekregen vertel ik je op mijn website nldebestezorgterwereld.nl

Ik heb er altijd van gedroomd een rol te spelen in de transformatie van de zorg. Mijn specifieke  benadering van de problematiek in de zorg, aanpak en oplossing ervan, in theorie en praktijk, is sterk gefocust op de vraag, in hoeverre de problematiek wordt bepaald door het systeem of door andere factoren. Daar veel over gelezen hebbend, kwam ik tot de ontdekking dat dezelfde problematiek, qua soort en ernst, zich net zo heftig in andere landen voordeed.  Het maakt medisch en verpleegkundig niet zoveel uit of je onderzocht of behandeld wordt in een ziekenhuis in Amsterdam, Londen of New York.

Dat komt doordat de moderne geneeskunde, en al haar kennis, kunde en innovaties, evenals de veranderende 'voor zichzelf zorgende' rol en verantwoordelijkheid van de burger, zich wereldwijd krachtig doorzette.

Waar staat het Gezondheidssysteem NL voor?

De neerwaartse (nachtmerrie) spiraal doorbreken, dat bijna alle Nederlanders in 2040 met een of meer ziektes moeten leven, en afhankelijk zijn geworden van artsenconsulten en medicijnen, door keihard te werken aan een gezonder Nederland. Doelstelling is om circa 150 miljoen ongezonde levensjaren terug te winnen, door te werken aan de gezondheid en een gezonder leven van al onze burgers.

Ik heb uitgerekend dat circa 4 miljoen minder draagkrachtige Nederlanders twintig jaar ongezonder leven en met ziektes te maken hebben, dan de meer draagkrachtige in onze samenleving. In totaal betreft het 80 miljoen ongezonde(re) levensjaren.

Daarnaast hebben circa 4 miljoen Nederlanders te maken met zogenaamde welvaartsziektes, Ik heb geprobeerd de 4 miljoen Nederlanders uit de vorige alinea er uit te filteren. Welvaartsziektes komen voor in alle leeftijdscategorie├źn. Naar schatting komt het aantal ongezonde levensjaren uit op circa 70. miljoen ongezonde(re) levensjaren.

Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032 is een gedachtenconstruct, dat iedereen wil uitdagen mee te denken over 'hoe' de toekomst van ons land eruit moet zien als het gaat om gezondheid en ziekte. 


Meedoen?

J.H. (Henk) Handlogten
Dasstraat 16
7559 AC Hengelo
Mobiel: +31 6 512 619 41
E-mail: hello@nldebestezorgterwereld.nl

NL De Beste Zorg
Ter Wereld

Social Media
LinkedIN
Facebook

Contactgegevens
J.H. (Henk) Handlogten
Dasstraat 16
7559 AC Hengelo
Mobiel: +31 6 512 619 41
E-mail: henk@nldebestezorgterwereld.nl

#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ - Copyright 2023 - Privacyverklaring