Ik stel mij voor!

Mijn naam is Henk Handlogten (1951) en de bedenker van NL De Beste Zorg Ter Wereld en het Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032.

Tijdens mijn loopbaan in de zorg en ook daarna tijdens mijn pensioen heb ik mij toegelegd op zorg-, mentale en sociale innovatie, ontwerp en integratie van de thema's Gezondheid, Gezond Leven, Medische en sociale problematiek in de samenleving, tegen de achtergrond van maatschappelijke en internationale vraagstukken.. 

Met andere woorden continu werken aan een andere kijk op problemen en oplossingen

Partijen bij elkaar brengen die dat nooit eerder hebben gedaan. onconventionele patronen laten werken Het ondenkbare proberen terealiesreren vanuit een lerende situatie

Gepensioneerd, 72 jaar 'jong' en maatschappelijk zeer betrokken bij de gezondheid, gezond leven, welzijn en de zorg en hulpverlening gericht op een krachtige samenleving en integraal ondersteunende netwerken, systemen en organisaties. Mijn geschiedenis in de zorg startte in 1970. Gestart als anesthesieassistent op de Operatieafdeling in het ziekenhuis. In die prachtige functie heb ik vakinhoudelijk mooie, professioneel uitdagende en verdrietige momenten meegemaakt. Leven en dood lagen soms dicht bij elkaar. Daarna heb ik twee bedrijfskundige opleidingen gevolgd. Zo heb ik tot aan mijn pensioen als leidinggevende en als zelfstandig organisatieadviseur en interim-manager gewerkt op allerlei niveaus in ziekenhuizen, gemeentelijke-, welzijn- en zorgorganisaties door het hele land.

In die jaren heb ik veel gezien en gelezen over de invloeden van lichaam en geest op gezondheid en ziekte. Vooral interesseerde mij het zelfhelende karakter van lichaam en geest. Verslond boeken. Zo kwam ik toen tot de conclusie om bij ziekte zo weinig mogelijk gebruik te maken van medicijnen. Mijn lichaam moest het zelf maar regelen, maar dat ging niet vanzelf. Later wel! Ik was 30. Op mijn 40e. stopte ik met sport. Oorzaak: werk, veel reistijd, drukte en stress. Op mijn 45e. begon ik opnieuw een bedrijfskundige studie. Studeren kon alleen in de weekenden. Drie jaar lang stond de weekendwekker op zes uur. Ik miste steeds meer van mijn vijfhoofdige gezin en werd alsmaar zwaarder (115 kg).

Op mijn 50e. besefte ik dat, wilde ik een beetje gezond blijven, ik daar iets aan moest doen. Ik was 25 kilo te zwaar. Uitstraling in mijn arm, duidend op mogelijk een hartprobleem heeft mij in de actie-stand gezet. Meer ontspannen en bewegen. Gelukkig ging het goed. Inmiddels ben ik 72 jaar en nog steeds gezond, alhoewel ouderdom uiteraard begint speelt.

Ik heb er altijd van gedroomd een rol te spelen in de transformatie van de zorg. Mijn specifieke benadering van de problematiek in de zorg, aanpak en oplossing ervan, in theorie en praktijk, is sterk gefocust op de vraag, in hoeverre de problematiek wordt bepaald door het systeem of door andere factoren. Daar veel over gelezen hebbend, kwam ik tot de ontdekking dat dezelfde problematiek zich ook in andere westerse landen voordeed. Dat komt mede doordat de moderne geneeskunde, en al haar kennis, kunde en innovaties, wereldwijd krachtig doorzette.

Waar staat het Gezondheidssysteem NL voor?

De neerwaartse spiraal doorbreken. Het idee alleen al dat in 2040 bijna alle Nederlanders met één of meer ziektes moeten leven, en afhankelijk zijn geworden van artsenconsulten en medicijnen, vind ik ondraaglijk. Dat kan met alle goede wil voorkomen worden door keihard te werken aan een gezondere bevolking. Doelstelling is om mensen te helpen gezonder te leven, topzorg en hulpverlening nieuw leven in te blazen en duurzame zorgvraagreductie.

Ik heb uitgerekend dat circa 4 miljoen minder draagkrachtige Nederlanders twintig jaar ongezonder leven, eerder ziektes en zeven jaar eerder overlijden, dan de meer draagkrachtigen in onze samenleving.

Gezondheidssysteem NL 2022 - 2032 is een gedachtenconstruct, dat iedereen wil uitdagen mee te denken over 'hoe' de toekomst van ons land eruit moet zien als het gaat om gezondheid en ziekte.

J.H. (Henk) Handlogten

(Z)organisator 'NL de beste zorg ter wereld'

#NLdebestezorgterwereld is onderdeel van HAZ  - Copyright 2024 - Privacyverklaring